Dekapaj

DEKAPAJ (Kazı +Yükleme+Nakliye) Patlatılarak gevşetilen örtü tabakası; 20 yd³kepçe kapasiteli elektrikli ekskavatör ve 6,5 yd³kapasiteli hidrolik ekskavatörle kazılarak toprak kamyonlarına yüklenmekte ve bu kamyonlar vasıtasıyla taşınarak toprak harmanlarına (kömürsüz alan) dökülmektedir. 

Bu amaçla dekapajda; 

5 Adet 20 yd³’lük elektrikli ekskavatör 
2 Adet 6,5 yd³’lük hidrolik ekskavatör 
37 Adet (Ş.85 Tonluk) toprak kamyonu 
11 Adet (Ş.50 Tonluk) toprak kamyonu kullanılmaktadır. 

Dekapaj faaliyetlerinde iş yerinin ihtiyaçlarına göre ihale yolu ile müteahhit imkanlarından yararlanılmaktadır.


ÜRETİM HAKKINDA


Ç.L.İ.MÜDÜRLÜĞÜ ÜRETİM ESASLARI 
GİRİŞ : Çanakkale - Çan havzasındaki kömür oluşumu;1940 yılında tespit edilmiş ve 1979 yılında yürürlüğe giren 2172 sayılı yasa ile devletleştirilinceye kadar özel sektör tarafından işletilmiştir. İşletmemiz 1979 yılından beri sanayinin enerji ve ısınma amaçlı teshin ihtiyacını karşılaması amacıyla faaliyet göstermektedir. Rezervimizin büyük kısmı yüksek kükürt içermektedir. Bu nedenle, kömür satışımızın da büyük kısmı 7.Beş Yıllık Kalkınma Planı çerçevesinde 2000 yılı Haziran ayında kurulmasına başlanan ve 2003 yılında tamamlanan 2x160 MW gücündeki Çan Termik Santrali`ne yapılmaktadır. Bunun yanında, civardaki sanayi tesislerine toz kömür satışımız da devam etmektedir. Ayrıca faaliyetlerimiz esnasında çevre mevzuatına uygun kömür çıkarıldığı durumlarda da piyasaya ısınma amaçlı kömür satışımız da olabilmektedir. Dolayısıyla, ürettiğimiz kömürlerin %90’ ı 18 Mart Çan Termik Santraline, %10’u ise parça ve toz kömür olarak piyasaya satılmaktadır.



RUHSAT DURUMU 
1 - Çanakkale-Çan Sahaları: 
Ruhsat No: İR-3378 
Alan :2 437.02 Hektar 
2 - Balıkesir-Balya Mancılık Sahaları (Rödevanslı Çalışıyor) 
Ruhsat No: İR-1521 
Alan : 898.11 
Hektar İşletmemizin faaliyetlerini sürdürdüğü kömür havzası; Çanakkale ili Çan ilçesi sınırları içinde yer almakta ve Çan İlçesi batısından başlayarak,Tepeköy -Duraliköy - Kulfaköy -İlyasağa Çiftliği –Mallıdere (Dereköy) -Mallıköy köyleri arasında yaklaşık 19.000 dönüm’lük bir alanı kapsamaktadır. İşletmemiz,Çanakkale’ye 75 km. uzaklıkta olup, ulaşım açısından bir sorunu yoktur. 
ÇAN TEVSİİ PROJESİNE GÖRE 
SAHANIN KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİ (2010 YILI BAŞI İTİBARİYLE) 
GÖRÜNÜR REZERV=80.302.588 Ton 
ÜRETİLEBİLİR REZERV=59.182.958 Ton 
TOPLAM DEKAPAJ =5.108.199 m³ 
ORT. TOPRAK-KÖMÜR ORANI =10,18 m³/ton 
ORJİNAL KÖMÜRÜN ORT. AID =3.023 Kcal/Kg 
ORJİNAL KÖMÜRÜN ORT.NEMİ =% 23,65 
ORJİNAL KÖMÜRÜN ORT.KÜLÜ = % 27,73 
ORJİNAL KÖMÜRÜN ORT.KÜKÜRDÜ =% 4,20 
KÖMÜRÜN YOĞUNLUĞU = 1,4 ton/m³ 
ORTALAMA KÖMÜR KALINLIĞI = 17,62m


ÇALIŞMA YÖNTEMİ

AÇIK İŞLETME YÖNTEMİ; Dekapaj ve üretim (kömür kazı+yükleme+nakliye) olmak üzere iki aşamada gerçekleşen bir madencilik yöntemidir. 

DEKAPAJ; Açık işletme projesine göre maden yatağının üzerindeki örtü tabakasının delme +patlatma yöntemiyle gevşetilmesi,kazılması,yüklenmesi, taşınması,toprak harmanına dökülmesi, serilmesi,harman sahasının düzeltilmesi, toprak harmanı ve kademe yollarının yapımı ve bakımı gibi muhtelif ameliyeleri kapsayan işlemlerin tümüdür. 

ÜRETİM 
Kömür, dekapaj ile üzeri açılan kömür damarından yükleyici+ kamyon grubuyla ve kazı+yükleme+nakliye ameliyesi ile üretilmektedir. Kömür kazı+yükleme+nakliyesi ihale yöntemi ile müteahhit firmalara yaptırılmaktadır. Üretilen kömürler, 0-1000m boyutunda Termik Santrale verilmekte veya İşletmemize ait 250 ton/saat kapasiteli kribraj tesislerimizde hizmet satın alınması yoluyla müteahhit marifetiyle eleme+ayıklama işlemine tabi tutulmakta ve +30 mm eleküstü parça kömür ile 0-30 mm elekaltı toz kömür elde edilmektedir.


Çan Linyitleri İşletme Müdürlüğü